Om du har varit på bio under de senaste åren har du kanske hört talas om Dolby Atmos. Om inte, var inte orolig: Den här bloggen hjälper till att förklara vad det är och, viktigast av allt, hur du ställer in ditt hemmabiosystem med Dolby Atmos surroundljud.

Först introducerad i Disney-filmen Brave, Dolby Atmos är ett surroundbehandlingsformat som behandlar låter som föremål som finns i ett halvklotetiskt akustiskt utrymme. Med Atmos behöver ljudingenjörer inte längre blanda enskilda ljud till en eller flera högtalare i en föreskriven 7.1-inställning: Upp till 128 samtidiga ljudobjekt kan manipuleras på olika sätt och flyttas i multidimensionellt utrymme. Varje enskilt ljud kan ledas genom totalt 64 oberoende högtalarutgångar.

Processen fungerar genom att märka varje ljudobjekt med metadata som beskriver sitt läge inom halvklotet för ett givet ögonblick. Dessa data kodas in i filmens ljudspår och avkodas sedan i uppspelningskedjan, där biografens surroundprocessor justerar automatiskt utgångsnivåerna för antal och position för högtalare som är tillgängliga.

Sålunda förbättras Atmos på tidigare surroundformat på två viktiga sätt: Genom att lägga till information om höjd med överhögtalare, för större hörselnedsättning; och genom att möjliggöra större rörelse av ett mycket större antal ljud inom det halvklotiska rummet, vilket resulterar i en mer tredimensionell upplevelse. Bromsen hos en jetmotor kan till exempel zooma upp, ner eller runt med mycket bättre precision och större realism än möjligt genom 5.1 eller 7.1 kanaler. Och även om vissa teatrar inte kan använda alla 64 kanaler, bör Atmos-bearbetning fortfarande resultera i mer realistisk ljudspårning genom att bearbeta mycket mer lokaliseringsinformation än möjligt med traditionellt kanalbaserat surroundljud.

För många av oss är det inte realistiskt att fördjupa 128 högtalare i ett teaterrum. Därför är Atmos nedskalad för hemmiljöer: Det lägger bara till två eller fyra oberoende kanaler av överhögtalare till en traditionell 5.1 eller 7.1-uppställning. Ytterligare kanaler är märkta på slutet av befintliga konfigurationsbeteckningar, d.v.s. 5.1.4 för 5,1 system plus 4 överhögtalare; eller 7.1.2 för 7.1 system med två högtalare.

Vad du behöver

Nu när du är bekant med Atmos är här de fyra sakerna du behöver ställa in i din egen hemmabio:

1) En A / V-mottagare eller surroundprocessor som kan hantera atmosformat.

Med detta skrivande har flera tillverkare angett att vissa befintliga modeller kan göras kompatibla med en firmwareuppdatering; kolla din mottagares tillverkares webbplats för ytterligare information. Vissa tillverkare har också debuterat nya mottagare och processorer som kan avkoda Atmos, inklusive Marantz, Yamaha, Onkyo, Denon, Pioneer och Integra. Om du är ute efter full Atmos-upplevelse, leta efter modeller som kan stödja 11,1 ljudkanaler (7.1 surround + .4 takhögtalare = 11 aktiva kanaler plus subkanal = 11.1 mottagare). Den kompletta listan över redskap finns här.

2) Extra Atmos Effects Högtalare.

Dessa kan vara i form av takhögtalare eller takmonterade högtalare och är ansvariga för den överliggande, halvkärmseffekten. Om takhögtalare inte är ett alternativ finns olika tilläggshögtalarmoduler med uppåtriktade drivrutiner. Dessa placeras ovanpå dina befintliga främre och bakre vänster och höger högtalare. Modulerna har vanligtvis lutande bafflar som vinklar ljudet mot mitten av taket, vilket återspeglar ljuden nedåt så att dina öron uppfattar dem som ovanifrån. Vissa tillverkare bygger också Atmos-specifika drivrutiner direkt in i toppen av sina högtalare. Medan högtalare placerade vid taket bör erbjuda mer realistiska prestationer, tyder på rapporter från fältet att tillägg av modulerna också fungerar överraskande bra.

3) En källkomponent som kan hantera atmosfärsignalen.

Alla befintliga Blu-ray-spelare, anslutna via HDMI till din A / V-mottagare eller processor, ska fungera bra för detta.

4) Blu-ray-filmer kodade med Dolby Atmos surround.

Hittills har över 200 filmer blivit blandade med Atmos, inklusive Hobbit-trilogin, Piets liv och de kommande Avengers: Ultrons ålder; En fullständig lista med Atmos-filmer finns här.

Dolby Atmos Speaker Placering och inställning

När du har all nödvändig utrustning är det sista du behöver veta hur du ställer in högtalarna till Dolby Atmos. Att göra det är en ganska enkel process: Sätt bara upp 5.1, 7.1 eller 9.1 med frontbreddshögtalare som vanligt och lägg sedan till dina Atmos högtalare. Om du använder takhögtalare, placera dem enligt nedanstående förslag, med Dolby-diagram för exakt position, som finns här:

Två takhögtalare: Placera en högtalare vardera, lite framför och bredare än huvudlarmområdet / soffan. Vertikalt ska högtalarna bilda en 65 graders vinkel från en horisontlinje framför dig, med en fullständig vertikal placering på 90 grader ovanför dina öron när du sitter i din lyssnarposition. (Referensdiagram för placeringar 5.1.2 och 7.1.2 finns här och här).

Fyra takhögtalare: Placera en högtalare vardera sidan, något framför och bredare än huvudlarmområdet / soffan. Gör detsamma för det andra paret, lägg dem bara litet bakom din huvudposition. De främre takhögtalarna ska bilda en 45 graders vinkel från en horisontlinje framför dig, och det bakre takparet ska bilda en 135 graders vinkel med horisontlinjen bakom dig. Återigen skulle en helt vertikal placering vara 90 grader ovanför dina öron när du sitter i din lyssnarposition. (Referensscheman för 5.1.4 och 7.1.4 placering hittar du här och här).

Fyra Reflective Add-On Atmos Speaker Moduler: Placera dessa är enkla: Sätt dem ovanpå dina existerande fram- och bakre, vänster och höger högtalare, rikta dem mot mittpunkten i taket direkt ovanför din huvudlägesposition, och du är redo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here